Aktif Karbonlu Sabun Yapımı

Soğuk süreç sabun yapımına başlamak için, tüm dünyada severek kullanılan zeytinyağlı (castille) sabundan daha iyi bir başlangıç noktası bulamazsınız. Kolay yapımı, büyüleyici sonuçları, her cilt tipine hitap eden yapısı ile kendi zeytinyağlı sabunlarınızı yapmaya hemen başlayın!

o KOSTİK GÜVENLİĞİ YAZISINI OKUMADAN SABUN YAPIMINA BAŞLAMAYIN! KOSTİK TAHRİŞ EDİCİ BİR KİMYASALDIR. Gerekli önlemleri almamak kalıcı ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

  • Her yağın sabunlaşması için gerekli kostik miktarı farklıdır, tarifteki yağlar farklı yağlar ile değiştirilemez.
  • Kostik çözeltisine ekleyeceğiniz 5 gram sodyum laktat, sabununuzun kalıptan çıkmasını kolaylaştırır. Daha sert sabunlar elde etmenize yardımcı olur. Zorunlu değildir.
  • Esans ya da esansiyel yağ kullanımı zorunlu değildir, kullanılmaları durumunda sabunlaşma hızlanabilir, sabunda renk değişimi gözlenebilir
  • Sabununuzu kalıba döktükten 8-10 saat sonra kesime uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Parmağınızla bastırdığınızda sabunun şeklinde bozulma olmuyorsa kesim işlemine geçebilirsiniz. Sabununuz taş kadar sert olduğunda kesim işlemini gerçekleştiremezsiniz. Farklı tarif içerikleri ve çevre koşulları sabunun kesim süresini etkiler.
  • Sabunlarınızı kestikten sonra, serin ve kuru bir ortamda, mümkünse her yanından hava alacak şekilde 4 hafta kadar bekletin. Bu bekletme süresine kürleşme zamanı denir ve sabununuzun içerdiği suyun buharlaşması ve güvenli pH değerine gelmesi için zorunludur. Kürleşme zamanı sonunda daha uzun ömürlü sabunlar elde edersiniz.
  • Sabununuzun kullanım için güvenli olup olmadığını kontrol etmek için, sabununuzdan minik bir kuru parça alın. Üzerine bir damla fenolftalein damlatın. Eğer pembe bir renk gözlemliyorsanız bu sabununuzun kullanıma hazır olmadığını gösterir. Kullanım için güvenli sabunlarda renk değişimi gözlenmez.
  • Kürleşme süresi sonunda fenolftalein testi sonucu hala pembe renk gözlemliyorsanız, bu sabun yapımında bazı hatalar olduğunu gösterir. Sabunlar sağlığa uygun değildir ve kullanılamaz. Bu durumda lütfen sabunlarınızı sağlam bir kap içerisine birkaç bardak emici un, pirinç vb. malzeme ile ağzını sıkıca kapatarak atın. Sabun yapım setimizdeki yağ ve kostik tam olarak hesaplanarak sunulduğu için tarife uygun ürettiğiniz sabunlarda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Tarif Bilgileri

 

Toplam Yağ Ağırlığı

Yağlar

920 gram

Zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı, Hint Yağı, E Vitamini

Doymuş:Doymamış Yağ Oranı

36:64

Super Fat (Kostik İndirimi)

%5

Kostik Derişimi

%36

Su:Kostik Oranı

1.8:1

Tarif İçeriği

Gram

Sıvı (Su)

235

Kostik (NaOH)

130.6

Yağlar

920

Esans

20

Kür Öncesi Toplam Sabun Ağırlığı

1306

 

İçerikteki Yağ Asit Değerleri

%

Risineloik

Miristik

Laurik

Palmitik

5

6

14

12

Stearik

3

Oleik

39

Linoleik

12

Linolenik

9

 

 

MALZEMELER

Filters Sort results
Reset Apply

TARİF

  1. Başlamadan önce “Güvenli Sabun Yapım Rehberi” yazısını oku.
  2. Odada evcil dostların ya da küçük çocuklar olmadığına, sabun yapımına dikkatini verebilecek ortamda olduğuna emin ol.
  3. Sabun yapımında kullanacağın hiçbir malzemenin alüminyumdan yapılmadığına (tezgahın dahil) emin ol.
  4. Ahşap sabun kalıbına sabun kağıdını yerleştir (kostik ahşabı aşındıracağı için zorunlu bir adımdır).
  5. Koruyucu gözlüğünü tak, eldivenlerini giy. Cildini tamamen örten kıyafetler giydiğinden emin ol.
  6. Kostik ile karıştıracağın 235 gram suyu ölç, gerekiyorsa soğut ya da dondur.
  7. ÖNCE GÜVENLİK! TÜM GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ALDIĞINDAN BİR KEZ DAHA EMİN OL!
  8. Yeterince havadar bir ortamda olduğundan emin ol. İhtiyacın varsa maskeni tak.
  9. Mümkünse bir lavabonun içinde, ölçtüğün suyun içerisine kostiği yavaşça ilave et ve cam baget ile karıştır.
  10. Kostik çözeltinin içerisine sodyum laktat ilave et ve karıştır .
  11. *Sodyum laktat sabununuzun sertliğine katkıda bulunur ve kalıptan daha kolay çıkmasını sağlar, ilavesi zorunlu değildir.
  12. Kostik çözeltinin ve yağların arasındaki sıcaklık farkı 10oC altına düşene kadar bekle, aynı sıcaklıkta olmaları idealdir.
  13. İdeal yağ karışımının tamamını 3 litrelik plastik kovaya dök.
  14. Aktif karbonu yağlara ilave et ve blender yardımı ile 1 dakika boyunca karıştır.
  15. Koruyucu kıyafetlerin ve eldivenin giyili, koruyucu gözlüğün takılı değil mi ?
  16. Kostik çözeltini yağına ilave et ve karıştır.
  17. *Blendır karıştırma süresini dakikalara indirger fakat kullanımı zorunlu değildir. Uzun sürecek olsa da, alüminyum olmayan bir çırpma teli ile de sürekli karıştırarak bu işlemi gerçekleştirebilirsin.
  18. İnce ize (kıvama) ulaştığında çay ağacı yağını ilave et ve silikon spatula ile karıştır.
  19. Sabun emülsiyonun boza kıvamına geldiğinde, sabun kağıdı ile kaplanmış sabun kalıbına dök.
  20. Sabunun içerisinde hava kabarcığı kalmaması için kalıbı dikkatlice birkaç kez yere vur.
  21. Sabununun üzerini istediğin gibi dekore et. Cam bagetinle ya da dilediğin bir materyal ile izler bırak, kurumuş gül yaprakları ile süsle.
  22. Yüzeye etil alkol püskürterek, kalıbın üzerini streç film ile kapat.
  23. *Kostik, sabun yüzeyinde hava ile temas ettiğinde sodyum karbonat (soda külü) oluşturur. Cilt için hiçbir zararı olmasa da estetik olarak sabunun rengini soldurduğu için oluşmasını istemiyoruz. Bu yüzden kalıbımızın yüzeyine alkol püskürterek streç film ile örtüyoruz.

Sabun Yapım Malzemelerinin Temizlenmesi

  • Koruyucu eldivenlerinizi giyin! Malzemelerin üzerinde kalan kostik artıkları hala cildiniz için bir tehdit!
  • Kuru bir peçete yardımıyla malzemelerin üzerinde kalan sabun artıklarını tamamen silin ve peçeteyi çöpe atın. Malzemelerinizdeki bu sabun artıklarını lavabonuza akıttığınızda, sabun karışımı lavabo borusunun içinde katılaşarak oldukça zor açılan bir tıkanmaya neden olabilir.
  • Sabun yapım malzemelerinizi sıradan şekilde yıkayın. Sabun yapım tezgahınızı temizleyin (sirkeli su kullanabilirsiniz).

Kesim Hakkında İpuçları

  • Sabununuzun kalıptan çıkma süresi çevre koşullarına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak sabunlar 24 – 48 saat arası kalıptan çıkartılarak kesime alınır. Ben yine de 5 saatte bir kontrol etmenizi öneririm.
  • Sabunun yüzeyine kenardan hafifçe bastırdığınızda iz bırakmıyor, zorlayarak bastırdığınızda bir çukur oluşturabiliyorsanız, sabununuz kesime hazır demektir.
  • Bir diğer yöntem sabunu kalıptan çıkartarak sabun kağıdının sabun üzerinden parçalanma yapmadan çıkıp çıkmadığını kontrol etmektir. Pürüzsüz sayılabilecek bir yüzey bırakarak ayrılan sabun kağıdı, kesim için doğru zaman olduğunu gösterir.
  • Sabununuzu kesimden önce kalıbı ile beraber 1-2 saat kadar dondurucuya atabilirsiniz. Böylece yumuşaklığa neden olan yağlar donacak ve daha kolay bir kesim gerçekleşecektir.
  • Taş kadar sert bir sabunu düzgün bir şekilde kesmek mümkün değildir. O yüzden telefonunuza hatırlatıcı alarm kurarak, sabun kesim zamanını kaçırmamanızı öneririm.

Kesim, Kürleşme ve Kullanım

  • Kesime hazır sabununuzu dilediğiniz ölçülerde kesin.
    *Kesim için bir cetvel yardımıyla tırtıklı olmayan düz ve keskin bir bıçak kullanabileceğiniz gibi, sabun kesme tahtası da kullanabilirsiniz.
  • Kestiğiniz sabunları mümkünse tabanın da hava alan bir yüzeyde, serin ve kuru bir ortamda 4-8 hafta arası bekletin.
    *Sabununuzun pH’ı bir hafta içerisinde güvenli kullanıma uygun olacaktır fakat içerdiği suyun buharlaşması için hala kalan süreye ihtiyacı var. Bir sabun ne kadar uzun kürleşirse o kadar fazla su kaybeder ve o kadar uzun ömürlü olur. Ayrıca kür süresi köpük miktarını da arttırır.
  • Sabunlarınızı kullanmadan önce herhangi birinden aldığınız minik bir kuru parçanın üzerine 1 damla fenolftalein damlatın. Eğer renk değişimi gözlemlemiyorsanız sabununuzun kullanım için güvenli demektir. Pembe renk gözlemlenmesi sabunun pH’ının ciltte için fazla yüksek olduğunu gösterir. Bu sabun yapımında bazı şeylerin ters gittiğine işaret eder.
    *fenolftaleini suya tuttuğunuzda pembe renk gözlemlenmesi normaldir. Test kuru gerçekleştirilmelidir.
  • Kullanımının güvenli olduğundan emin olduğunuz sabunlarınızı artık dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
    Cart