Blog

SODA KÜLÜ NEDİR? NASIL ÖNLENİR?

by in Blog 12/10/2020

Soğuk süreç sabun yapımı ile yaptığınız sabunların üzerinde ince, rengi solduran grimsi bir tabaka ile karışılaşmış olabilirsiniz. Tanıştıralım, soda külü! Tamamen zararsız olmakla birlikte biraz sinir bozucu olabilen bu yapıyı gelin beraber tanıyalım.

Soda külü henüz sabunlaşmamış olan kostiğin, havadaki karbondioksitle buluşması sonucu oluşur. Kürleşme sonunda kullandığınız sabunlarda bulunan soda külü, tamamen zararsızdır. Fakat renkleri soldurup, tasarımınızı estetik açıdan zayıflatabilir. Genellik sabunu kalıba döktükten 1-3 gün içinde oluşur. Sabuna ufalanan bir yapı da kazandırabilir.

Nasıl Önlenir ?

  • Soda külüne genellikle düşük sıcaklıklarda sabunlaştırma işlemi gerçekleştiğinde rastlıyoruz. Sabunlaşmayı başlatırken 35°C altında kalmayın, 45-50°C derece arası genel tavsiyedir.
  • Sabunu kalıba düşük izde (thin trace) dökmek de soda külü oluşumunu destekler Özellikle çok renkli girdaplı tasarımlar yaparken, uzun bir süre düşük izde çalışıldığı için daha dikkatli olunmalıdır.
  • Sabunu orta ize yakın kalıba döker dökmez üzerine alkol püskürtün ve kalıbın üzerini kapatın (streç film kullanabilirsiniz). 10-15 dakika sonra tekrar alkol sıkarak sabunu havadan koruyan bir tabaka sağlayabilirsiniz.
  • Ardından sabunu bir kartondan çatı yaparak havluya/örtüye sarabilirsiniz. Sabununuzu izole ederek sıcak tutmak jel faza da zorlayacağı için renkleriniz daha canlı ve sabun yüzeyiniz daha pürüzsüz olacaktır.
  • Eğer tasarımınızı ortaya koymak için zamana yani ince iz ile çalışmaya ihtiyacınız varsa, %5-10 su indirimini düşünebilirsiniz. Ayrıca kostik indirimini azaltıp superfat oranınızı %2-4’e düşürebilirsiniz.
  • Eğer soğuk süreç sabun yapımında acemilik dönemini atlattığınızı düşünüyorsanız, bal mumu kullanımı da soda külünü azaltmaya yardımcıdır. %0.5 erimiş balmumunu ince izde sabununuza katabilirsiniz. Bal mumu sabunlaşmamış kostik ile hava arasında bariyer oluşturarak sabununuzu korumaya yardımcı olur. Bu tekniğin acemilere göre olmadığını tekrar belirtelim. Bu teknik ile çalışırken sıcaklığı 70°C civarında tutmak gerekir ve bal mumu sabunlaşmayı hızlandırır.

Oluşan Soda Külünü Uzaklaştırmak 

Tüm önlemleri alsanız bile sabunlarınızda soda külü meydana gelebilir. Üzülmeyin, kurtulması gerçekten çok kolay!

Ütü İle Temizleme

Çok sayıda sabun yapıyorsanız bir taşınabilir buharlı temizleyici alabilirsiniz fakat evinizde kullandığınız sıradan buharlı ütü de bu iş yeterli olacaktır. Sabunlarınızı temiz bir zemine sıralayın, ütünüzü sabunlardan 4 parmak kadar uzakta tutup buhar verin. Uzun süre yüksek sıcaklıkta buhar vermek sabununuzu eritebileceğinden kontrollü olun. Kısa süre tuttuğunuz buhar sabunlarınızı külden temizleyerek parlaklıklarını geri verecektir.

Soğuk Su İle Temizleme

Sabunların üzerinde parmak izinizin kalmaması için eldivenlerinizi takın. Soğuk suyun altında sabunlarınızı hızlı bir şekilde nazikçe temizleyin. Kurumaları için tekrar uygun bir rafa alın

Bu işlem sırasında ince naylon çorap da kullanabilirsiniz. Ayak kısmı kesilmiş naylon çorabın içine sabunu koyarak aynı şekilde soğuk suda ovalayıp, kurutabilirsiniz.

Traşlama

Sabunlarınızın üzerindeki tabakayı bir sabun traşlayıcısı kullanarak kesebilirsiniz.Bunun için sabunların 2 hafta kadar kürleşmesini beklemek önerilir (sabunun sertleşip formu bozulmadan kesilebilmesi için, sertliği kontrol ederek daha erken de traşlayabilirsiniz). Bu şekilde sabunun üst kısmındaki yükseltili yapıdan da kurtularak, daha simetrik sabunlar elde edebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Cart