Blog

SABUNU KALIPTAN KOLAYCA ÇIKARMAK İÇİN 5 İPUCU

by in Blog 23/11/2020

Sabun yaparken en zor süreçtir beklemek! Sabunu kesip eserinizi ilk kez görmek ne kadar harika bir duygu olsa da, sabretmek bu işin bir parçası. Acele edilerek erken kesilen sabunlarda ezilmeler ve bıçak izleri oluşabilir.

Sabretmek her zaman en iyisidir ama biraz aceleniz varsa gelin sabunlarınıza daha hızlı ulaşmanızı sağlayacak ipuçlarına göz atalım

1. Doğru Kalıbı Seçmek

Ahşap sabun kalıpları, hava akışına izin verirken, sağladıkları izolasyon ile sabunun sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Yüksek sıcaklıklarda süren sabunlaşma süreci hızlandırır ve sabununuzun kalıptan daha hızlı çıkmasını sağlar.

Silikon kalıplar, sağlamlıkları, esnek yapıları ve kullanın kolaylığı nedeniyle tercih edilebilir. Hava akışı olmadığı için süreç biraz daha uzun sürecektir. Parçalı kalıplarda sabun sıcaklığı daha çabuk düşer, bu nedenle tek parça (boton) silikon kalıplar tercih edilebilir.
Eğer silikon kalıbınızda ayrıntılı detaylara sahip bir tasarım mevcutsa, sabunu kalıptan çıkarmadan önce bir kaç saat buzlukta tutmanız, detaylı kısımlarda bozulma olmadan sabununuza kavuşmanızı sağlar.

Plastik kalıplar en uzun bekleme süresi ile listenin sonundadır. Aceleniz varsa tahta ve silikon kalıplara yönelmelisiniz.

2. Sert Sabun Formülasyonu

Sabunu kalıptan hızlı çıkarmak istiyorsanız, formülünüzde sert (doymuş) yağlara daha çok yer vermelisiniz. Hindistan cevizi yağı, palm yağı gibi oda koşullarında katı olan yağlar, sabunun sertliğini arttırarak daha kalıptan kolayca çıkmasına yardımcı olur. Sabun yapımında kullanılan yağlar ile ilgili detaylı bilgilere yağ rehberimizden ulaşabilirsiniz.

Başlangıç için yağlarınızın %70’ini doymuş olarak seçebilirsiniz. Kalan %30’u ise nemlendirme ve bakım özelliklerine sahip tatlı badem yağı, zeytinyağı gibi yağlarla tamamlayabilirsiniz.

Formülde oynayabileceğiniz bir diğer parametre de kostik indirimi yani superfat oranı. Sabun tarfilerinin genelde %5 kullanıyor olsak da, bu oran %2-4 aralığına da indirgenebilir. Sabun içeriside duran serbest yağı azaltmak, sabunun kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.

3. Su (Sıvı) İndirimi

Mantık gayet basit: sabun içerisinde ne kadar az su olursa, suyun buharlaşması o kadar kısa sürecek, sabun o kadar hızlı sert sertleşecektir. Su indirimi ayrıca soda külünü ve gliserin nehirlerini önlemeye de yardımcıdır.

Genel olarak %5-10 aralığında sıvı indirimi uygulanır. Daha yüksek indirimler sabunlaşmayı hızlandırabilir ve emülsiyonu çalışması zor bir kıvama sokar. Unutmayın bu indirim sabunlaşmayı hızlandırır, yani karmaşık tasarımlar yapmak istiyorsanız böyle bir indirim işleri zorlaştırır.

4. Sodyum Laktat Kullanımı

Sodyum laktat, soframızda kullandığımız sodyum klorür (softa tuzu) gibi doğal bir tuz çeşididir. Sabunların sertleşmesine yardımcı olur. Kostik çözeltisine katılabilir. 1 kg yağ için 8 grama kadar kullanabilirsiniz. Eğer tarifinizde %70 civarında doymuş yağ bulunuyorsa 4-5 grama düşürebilirsiniz.

Sodyum laktatı sıcak süreç sabun yapımında da daha pürüzsüz sabunlar yapmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca cilt losyonlarında kullanımı, cilde nem çekimini sağlayacağı için kullanılabilir.

5. Yüksek Sıcaklıklar İle Sabunu Jel Faza Zorlamak

Jel faz sabunlaşma sürecinde, sabunun 80°C civarına ısınarak jelleştiği kısımdır. Sabunun kalitesini etkilemez, sadece sabun yüzeyinin daha pürüzsüz ve parlak olmasını, renklerin daha canlı görünmesini sağlar. Ayrıca tüm kimsayal tepkimelerde olduğu sıcaklık, sabunlaşma tepkimesini de hızlandırır. Böylece sabunlarınız daha hızlı sertleşir ve kalıptan daha hızlı çıkar.

Jel faza ulaşmak için yağlarınızı ve kostik çözeltinizi 50-55°C sıcaklıklarda birleştirebilirsiniz. Döküm işlemini tamamladıktan sonra kalıbı izole ederek sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz, tıpkı hamur mayalamak gibi!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Cart