Blog

JEL FAZ HAKKINDA HER ŞEY

by in Blog 10/11/2020

Sabununuzu kalıba döktükten bir kaç saat sonra üzerinde farklı bir renk değişimi mi gözlemliyorsunuz? Sanki jelleşmiş gibi? Merak etmeyin, sabun 80°C civarına ulaştığında, sabunlaşmanın bir parçası olarak jel fazına girer. Bu olayın sabun kalitesi üzerine bir etkisi yoktur, fakat sabunun görünümünde değişikliklere neden olur.

Tarifinizde sabunu jel faza geçmeye zorlamak ya da jel faza girmesini engellemek tamamen sizin tercihiniz!

Sabunu Jel Faza Zorlamak

Sabununuzun jel faza girmesi ile:

  • Sabununuz daha canlı renklere ve hafif parlak bir görünüme kavuşur.
  • Kullandığınız bazı doğal renklendiriciler, jel fazda başka jel fazsız başka renk verir. Örneğin kök boyası ile renklenmiş sabun jel faza girdiğinde koyu kırmızı bir tona bürünür. Jel fazsız ise hafif bir leylak tona sahip olur.
  • Tüm kimyasal tepkimelerin hızı sıcaklık arttıkça artar. Tıpkı her yemeğin daha sıcakta daha hızlı pişmesi gibi. Jel fazda da yüksek sıcaklıklar söz konusu olduğu için, sabununuz daha çabuk sertleşir ve kalıptan çıkması daha kısa sürer. Yine de sabunun kürleşmek için en az 4 haftaya ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Jel Faza Geçiş İçin

Jel faz için yüksek sıcaklıklar gereklidir. Yağ ve kostik çözeltinizin karışma sıcaklığını 37-55°C civarında seçebilirsiniz. Sabununuzu kalıba döktüğünüzde ise tıpkı hamur mayalama işleminde olduğu gibi havlu benzeri materyallerle izole edebilirsiniz.

Eğer ortam sıcaklığınız düşükse elektrikli battaniye tarzı bir ısıtıcı kullanabilirsiniz fakat sıcaklığı kontrol altında tutmayı unutmayın. Yoksa sabununuz bir volkan gibi kabarabilir. 30-60 dk arası elektrikli battaniyenin en kısık ayarına sarılmış sabunu bütün gece izole olarak bırakabilirsiniz.

Bir başka çok kullanılan yöntem de fırınlamadır. Bu yöntemde sabun kalıba döküldükten sonra, en kısık ayarda ısıtılmış fırına alınır ve üst kısım tamamen jel faza büründüğünde fırın kapatılarak bütün gece fırın içinde kalması sağlanır.

Sabunu Jel Fazdan Korumak

Sabununuzu jel fazdan koruyarak:

  • Daha mat sabunlar elde edersiniz. Dış yüzey daha pürüzlü be pastel tonlarında olur.
  • Eğer süt, kefir gibi yüksek sıcaklıkta bozunabilir maddelerle sabun yapıyorsanız, sabunun yüksek sıcaklıklara çıkmasını istemezsin. Bu tip maddeler yüksek sıcaklıklarda yanabilir ve sabuna istenmeyen bir koku/renk katabilir. Çay, şarap, kahve gibi bazı diğer sıvılarda, sıvı türüne bağlı olarak aynı sorunlar yaşanabilir.
  • Üst maddede bahsedilen tüm sorunlar sabuna meyve/sebze püresi ve bal katıldığı durumlarda da yaşanabilir. Yüksek sıcaklıklardan bu zamanlar da uzak durmakta fayda var.
  • Eğer sabun ile frosting çalışacaksanız yüksek sıcaklar sabunun şeklini korumanızı zorlaştıracaktır.

Jel Fazdan Korunmak İçin

Yağlarınızı ve kostiğinizi 30-37°C civarında karıştırın. Sabununuzu kalıba döktükten sonra buzdolabının alt kısmına ya da buzluğa koyarak 24 saat bekletin. Ya da sabununuzu serin başka bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Kısmi Jel Faz

Üçüncü bir seçenek olarak, sabunu izole etmeden oda şartlarında saklayabilirsiniz. Ortam sıcaklığına ve karıştırma sıcaklığınıza bağlı olarak sabununuz jel faza bekli geçecek belki geçmeyecektir. Bazense sabunun kalıptaki en sıcak yeri olan orta kısım jel faza geçerken diğer kısımlar geçmeyecektir. Bunun sabunun kalitesini etkilemediğini unutmayın, sadece görünüm değişikliği!

Dilediğiniz tasarıma nasıl ulaşabileceğinizi öğrendiniz. İster jel faz ile ister jel fazsız, isterseniz kısmi jel fazlı sabunlar yapın. Eminiz hepsi harika olacak! Haydi sabun yapmaya.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Cart