Blog

ERİT VE DÖK SABUN YAPIMI

by in Blog 12/10/2020

Sabun yapımını öğrenmek isteyip nereden başlayacağını bilemeyenler, doğru adrestesiniz! Sabun yapmanın en kolay ve en hızlı yolu olan bu yöntem, daha önce hiç sabun yapmamış olanlar için en ideal başlangıç noktası. Üstelik çocuklarla beraber öğretici bir etkinlik yapmak için de son derece güvenli.

15 dakika içerisinde kullanıma hazır sabununuzun keyfini sürmek için yapmanız gereken, sabun bazınızı küçük parçalara bölüp erittikten sonra, dilediğiniz rengi ve kokuyu katarak kalıba dökmek. Bu kadar basit.

Üstelik birbirinden farklı tasarımlarla size ilham vermek ve ihtiyacınız olduğunda sorularınıza cevap vermek için YouTube ve Instagram hesaplarımızda sizi bekliyoruz.

Fazla vakit kaybetmeden gelin gerekli bilgilere göz atalım:

Sabun Bazı

Sabunlaşma işlemi tamamlanmış, eritilerek tekrar kullanıma uygun olacak şekilde, kullanıcının, isteğine göre tasarlayabilmesi için renksiz ve kokusuz olarak üretilen sabundur. Kesimi oldukça kolaydır, bıçağınızın keskin olması bile gerekmez. Bazın şeffaflığı, üretim şekline ve içeriğine göre değişkenlik gösterebilir.

Ufak bir hatırlatma: soğuk ya da sıcak süreçlerle üretilen sabunlar, tekrar eritip kullanmaya uygun DEĞİLDİR. Sabun bazını tekrar eritip şekillendirmeye izin veren, özel üretim süreci ve içeriğidir.

Isı Kaynağı

Sabun bazını eritmek için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem bulunmakta.

Birincisi, bazınızı küçük parçalara böldükten sonra uygun bir kaba alarak (buharlaşmayı önlemek için kapalı kap olması önerilir), mikrodalga fırında eritebilirsiniz. Fırın ayarına göre süre değişiklik gösterebileceğinden, minimum süre ile çalıştırarak kontrol etmeniz, bazınız erimemişse işlemi tekrarlamanızı tavsiye ederiz.

İkinci yöntem ise mutfakta çikolata eritmek için de kullandığımız Benmari metodu. Bunun için ocağınızın üzerine kaynayan su dolu bir tencere, tencerenin içerisine de parçalanmış sabun bazınızı içeren ısıya dayanıklı kabınızı yerleştirin. Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir. Kontrollü ısı seviyesi ve güvenlik açısından elektrikli ocak kullanımını tavsiye ederiz.

Koku

Sabununuza hoş bir koku kazandırmak için esans ya da esansiyel yağları kullanabilirsiniz. Yarım kilogram sabun için genel olarak 9 gram esans/esansiyel yağ kullanabilirsiniz. Yine de bu oran kullandığınız kokunun karakteristiğine göre değişkenlik gösterebilir. Ağır, aromatik kokularda bu oranı yarıya düşürebilecekken, hafif kokular için 15 grama kadar çıkabilirsiniz. Tamamen tercih meselesi.

Fakat unutmamak gerekir ki, eklediğiniz koku ister su bazlı, ister yağ bazlı olsun, sabununuza yumuşaklık katacaktır! Bu yüzden daha yoğun bir koku için daha çok ekleme yapmak yerine, seçtiğiniz kokuyu daha güçlü olanla değiştirmek isteyebilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta, her esans sabun yapımı için güvenli değildir! Sabun yapımında kullanılan esansların cilt için güvenli olması gerekir. O yüzden mum yapımı gibi farklı zanaatlarda kullanılan esasların sabun yapımı için güvenli olmayabileceğini unutmayın.

Renk

Sabun bazınızı erittikten sonra renklendirmek için birçok seçeneğe sahipsiniz. Cilt için güvenli olacak şekilde hazırlanmış sabun boyaları ve renk blokları sabununuza renk vermenin en kolay yollarıdır. Toz haline getirilmiş doğal mineraller olan mikalar ise, kendinden sedefli görünümleri ile sabunlara hoş bir parıltı katarak renk verir. Bir diğer doğal renklendirici kaynağınız ise uğrayacağınız en yakın aktar olabilir! Sabununuzu çeşitli kil, baharat ve tozlarla nasıl renklendirebileceğinizi öğrenmek isterseniz “Aktardan Sabuna: Doğal Renklendiriciler” yazımıza göz atabilirsiniz.

Sabun yapımı için uygunluğu test edilmemiş olan gıda ve mum boyalarının, cilt dostu olmayabileceğini burada tekrar hatırlatalım. Ayrıca bu tip boyaların sabun içerisinde zamanla deforme olup solabileceğini de unutmayalım.

Kalıplar

Sabununuzu erittikten sonra, katılaşarak şekilleneceği bir kalıba dökmeniz gerekiyor. Tabi ki bu kalıbın ısıya dayanıklı olması çok önemli. Birbirinden cezp edici sabun kalıplarına bu siteden ulaşabilecek olsanız da, çevrenizde de sabununuzu dökebileceğiniz birçok ücretsiz kalıp bulabilirsiniz. Çöpe atmak yerine temizlediğiniz gıda kapları en başta gelen seçeneklerden. Sabun yapımı için güvenli olup olmadığını anlamak içinse önerebileceğimiz en basit yöntem, kabın içerisine kaynar su koyarak test etmeniz. Her hangi bir deformasyon gözlemlemediğiniz plastik kapları rahatça kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın: kalıbın esnekliği sabununuz katılaştıktan sonra çıkarmaya uygun olmalı, ya da kalıbı sabuna zarar vermeden kesebilmelisiniz!

Alkol

Sabununuzun estetik görüntüsünü bozabilecek hava kabarcıklarından kurtulmak için ihtiyacınız olan tek şey, alkol! Sabununuzu kalıba dökmeye hazır olduğunuzda, sabun kalıbının üzerine birkaç defa alkol püskürtün, ardından olabildiğince hızlı bir şekilde sabununuzu dökün. Eğer püskürttüğünüz alkolün uçabileceği kadar bir zaman geçtiğini düşünüyorsanız işlemi tekrarlayın. Sabununuzu döktükten sonra oluşan kabarcıkları da aynı şekilde alkol püskürterek yok edin. Bu işlem için alkol kullanmamızın nedeni, alkolün sabundan hızla buharlaşarak uzaklaşması, bu sebeple yerine su vb. uçucu olmayan bir sıvı kullanmamalısınız. Alkol yanıcı bir madde olduğu için, püskürtme işlemi esnasında etrafta alevli ateş kaynağı olmadığından emin olmayı da unutmayın.

Gliserin

Gliserin sabunlaşma tepkimesinin bir yan ürünüdür. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Kozmetik sanayisi için oldukça önemli olan bu madde, birçok bakım ürününde kullanılır. Endüstriyel üretimde, hem sabunu sertleştirerek kullanım ömrünün uzatmak, hem de ekstra kazanç elde etmek amacıyla gliserin sabundan uzaklaştırılır. El yapımı sabunları bu kadar harika yapan şey de budur, uzaklaştırılmamış gliserin!

Sabun bazlarının rahatça eritilerek kullanılması için, üretimi esnasında ekstra gliserin ilavesi yapılır. Havadaki nemi cilde hapsetmesi güzel bir avantaj olsa da, içerikteki bu gliserin aynı mekanizma ile sabunda terlemeye neden olabilir. Bu nedenle sabunlarınızı serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz! Ürettiğiniz sabunları hemen kullanmayacaksanız, streç filmle sarıp hava almasını önlemek de iyi bir fikir.

Ayrıntılı bilgi için “Gliserin Çiği Nedir? Nasıl Önlenir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Güvenlik

Sabun bazları genel olarak 50oC civarında erimeye başlar. Kullandığınız tüm malzemelerin ısıya dayanıklı olduğundan emin olun. Sıcak sabunu karıştırırken cildinize sıçramasından kaçının. Sabun dökme işlemi öncesi ve sonrası, sabun kalıbına alkol püskürtürken, etrafta alevli bir ateş kaynağı olmamasına dikkat edin. Sabun bazınızı eritirken elektrikli ocak ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

Çocuklarla beraber gerçekleştirdiğiniz etkinliklerde, her zaman yetişkin gözetiminde olduklarına ve sabun kabını tutarak dökebileceklerine emin olun.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Cart