GLİSERİN NEHİRLERİ NEDİR? NASIL ÖNLENİR?
Gliserin Nehirleri Nedir ? Nasıl Önlenir ?
Sabun yapımı sanat ile bilimin birleştiği bir zanaattır. Sabununuzun görünümünü ve özelliklerini etkileyelen bir çok parametrenin başında ise sıcaklık gelir. Soğuk süreç sabun yapımında yüksek sıcaklıklara çıkmak gliserin nehirlerine neden olabilir.
Benekli ve çatlaklı bir görünüme sebebiyet veren gliserin, sabununuzun kalitesini düşürmese de, tasarladığınız desen ve renklerin görünümünü engelleyebilir. Bu yazımızda gliserin nehirleri oluşumunu nasıl engelleyebileceğimizden bahsedeceğiz.
Gliserin nedir ?
Gliserin sabun yapımı sırasında doğal olarak oluşan ve el yapımı sabunları özel kılan maddedir. Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar. Soğuk proses sabun yapımında yüksek sıcaklıklara çıkılırsa, oluşan gliserin katılaşabilir. Bu da gliserinin yüzeyde görünür olmasına neden olur. Eğer katılaşan kümeler bir kısımda toplanırsa, o kısım doğal olarak daha yumuşak bir formda olabilir.
Renklendirme de gliserinin görünürlüğünü arttırabilir. Özellikle titanyum dioksit yoğun yapısı nedeniyle mikalara ve sıvı sabun boyalarına oranla gliserini daha belirgin kılabilir.
Nasıl Önleyebiliriz ?
İyi haber, gliserin nehirlerinin oluşumu çok sık görülen bir durum değildir. Oluşan az miktarda katı gliserini ise çoğu zaman kimse farketmez. Yine dikkat edebileceğiniz bazı hususlar şunlar:
- %10 ya da daha fazla su indirimine gitmeyi deneyin (kostik:su oranınızın 1:1 den daha yüksek yapmayın!). Su indirimi hem gliserin nehirlerini hem soda külünü azaltmakta yardımcı olacaktır. Ayrıca sabunun kalıptan daha kolay çıkacak katılıkta olmasına ve kürleşme süresinin kısa olmasına yardımcı olacaktır.
- Pigmentlerinizi sabuna katmadan önce iyice karıştırın. Bu karışımı toz pigmentlere uygulayacaksanız, 1 çay kaşığı pigmenti 1 yemek kaşığı hafif yağda (tatlı badem, hint yağı gibi) karıştırmayı öneriyoruz. Ana formülasyondan indirim yaparak zeytinyağında da karıştırabilirsiniz.
- Kostik çözeltisi ve yağları karıştırdığınız sıcaklığı 10 derece kadar düşürün ya da oda sıcaklığında sabunlaştırın. Bu da işe yaramazsa, kalıbınızı 24 saat dondurucuya kaldırın. (Bu genel olarak kabul görmüş öneri ile jel faza ulaşamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Eğer hem jel fazda sabun yapımı hem de gliserin nehirlerinden uzak kalma dileğinde iseniz su indirimi öncelikli seçeneğiniz olsun)
- Bazı esanslar sabunlaşma sırasında sıcaklığı arttırabilir. İlk defa kullandığınız esansları düşük miktarda sabun yapımı ile denemekte her zaman fayda var.
Gliserin nehirleri oluşumuna neden olmak isterseniz bu önerilerin tam tersine yönelebilirsiniz. Unutmayın gliserinin görünürlüğü sabunun estetik duruşunu etkiler. Gliserin nehirlerine zorlanmış bir çok harika sabun tasarımına, kendi sabununuzu da ekleyebilirsiniz.
KAYNAKLAR
- https://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/tips-and-tricks/river-runs-deep-explanation-glycerin-rivers/
- https://auntieclaras.com/2014/05/glycerine-rivers-trying-to-understand-them/
- https://www.instagram.com/p/Bw1Nxw5nrFP/utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ggi9fnzaebps